Weimaraner

Weimaraner --- onze honden

 

Beschrijving: 

De Weimarse Staande Hond, ook soms Weimaraner genoemd, werd gefokt aan het Hof van Weimar. Tegen het einde van de 18e eeuw werd hij in Duitsland als jachthond gebruikt. Waarschijnlijk zit het bloed van de Bloedhonden en Pointers in dit ras. Oorspronkelijk werd dit ras gebruikt als jachthond bij de jacht op wilde zwijnen en ander groot wild. Het is een gehoorzaam ras en ook huidige exemplaren zijn uitstekend te gebruiken als jachthond. Erg snel is hij niet, maar vooral in begroeid en onoverzichtelijk terrein voldoet hij, onder het geweer jagend, op fieldtrials goed.

Gebruik:

Jachthond

Activiteit:

Vereist zeer veel lichaamsbeweging om in optimale conditie te blijven. Het liefst geeft men de Weimarse Staande Hond een taak. Het ras heeft een tomeloze energie.

Verschijning:

Algemeen: Middelgrote hond die groot uithoudingsvermogen en alertheid uitstraalt. Hij is harmonisch gebouwd. Het lichaam is tamelijk lang met diepe, niet te brede borst en licht gewelfde ribben. Lange, sterke rug. Tamelijk lange benen met sterk bot. Middelmatig lange hals zonder keelhuid.
Kleur: Zilver- ree- of muisgrijs. Hoofd en oren meestal iets lichter. Geringe aftekeningen aan borst en benen toegestaan. De gehele vacht vertoont een metaalachtige glans.
Hoofd en schedel: Middelmatig lange schedel met aristocratisch voorkomen. Matige stop en over het middenvan de schedel een zeer ondiepe groef. Lange, niet te spitse snuit. Ogen zijn barnsteenkleurig. Tamelijk lange en soepele oren die niet te vlak hangen. Schaargebit.
Staart: Dikte moet harmonieren met de grootte van de hond. Vrij laag aangezet. Bij de langharige Weimarse Staande Honden vertoont de staart een vlag van de beharing.
Voeten: Kort en sterk. Nagels kort en grijs of amberkleurig. Voetzolen dik en sterk.
Beharing: Kort, fijn en hard. De gladharige Weimarse Staande Honden hoeven weinig geborsteld te worden. Tegenwoordig verschijnen ook af en toe langharige (3 -5 cm lange beharing) en ruwharige (dicht, hard een draadachtig) Weimarse Staande Honden.
Schofthoogte: Reu 59 - 70 cm, Teef: 57 - 65 cm.

Aard:

Goede jachthond
Goed en gelijkmatig temperament
Moet een taak hebben
Vriendelijk
Zeer gehoorzaam
Moedig